Skip to content
 
Feri bácsira emlékezünk
2011 augusztus 09. (kedd)

Sapszon Ferenc Liszt –díjas karnagy, érdemes művész, Kiváló Művész, a Bartók-Pásztory díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett karnagy aki 1966-tól 25 éven át  vezető karnagya és karigazgatója volt a Magyar Rádió (és Televízió) Énekkarának, 82 évesen súlyos betegségben elhunyt.

A Szovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának 1997 januárjától tíz éven át vendégkarnagya és szakmai vezetője volt. A kórus tisztelettel, hálával és szeretettel emlékezik Sapszon Ferenc áldozatos tevékenységére, hiszen azokban a nehéz években vette át  a kórus szakmai vezetését, amikor a kórus fenntartó és CSEMADOK- támogatás nélkül maradva civil szervezetté, polgári társulássá alakult.

Korusunk_28 Korusunk_32 Korusunk_33 Korusunk_35

Sapszon Ferenc kitartó és igényes felkészítő munkájának köszönhetően a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa 1999 márciusában rangjához méltó színvonalon szerepelt a debreceni Bárdos-szimpóziumon, majd 2000. decemberében részt vett a Kodály Zoltán II. magyar kórusversenyen, ahol az anyaországi kórusok között is kiemelkedve II. díjat nyert. A polgári társulásként működő kórus az egyik legnagyobb sikerét érte el ekkor Budapesten a Vigadóban. A kötelező  mű legjobb tolmácsolásával, Kodály Zoltán – Gazdag Erzsi: Balassi Bálint elfelejtett éneke előadásával elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó díjat. A tíz esztendő alatt Szlovákia magyarlakta településein és külföldön  számos hangverseny adtunk az ő vezénylésével, emlékezetes szerepléseink  Kassához, Komáromhoz, Dunaszerdahelyhez, Párkányhoz, Prágához, Bécshez és Szegedhez kötődnek, valamint Budapesthez, ahol Szíjjártó Jenő szlovákiai magyar zeneszerző kórusműveinek rádiófelvételeit kórusunk az ő vezetésével valósíthatta meg.

A kórus 45. jubileumi hangversenyén 2009. december 5-én Komáromban a Duna Menti Múzeumban nem tudott jelen lenni. A Vass Lajos Emlékbizottság által ekkor adományozott Vass Lajos emlékplakettet, amely Nagy János felvidéki magyar szobrászművész alkotása, Sapszon Ferenc csak utólag tudta átvenni. Az emlékbizottságnak címzett levelében „csodálatosnak” nevezte az emlékplakettet, „amely méltán hordozza ábrázolóját és hordozza viselőit is”.

Tiszteletünket és hálánkat áldozatos tevékenységére emlékezve augusztus 24-én (szerdán) 14:30-kor szeretnénk kifejezni Budapesten a VI. kerületi Szent Teréz Plébániatemplomban (Király utca és Nagymező utca kereszteződése, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szomszédsága) rendezett gyásszertartáson.

 

TÁMOGASSON


- Támogasson minket adója 2%-ával

- Egyéni támogatók jelentkezését várjuk

- Fő támogatónk: Szlovák Kormányhivatal

HÍRLEVÉL

Regisztrálj, ha szeretnél értesítést kapni az újdonságokról!

KAPCSOLAT

Szlovákiai Magyar Pedagógusok
Vass Lajos Kórusa

Levélcím: Veľkoblahovská 1491/13
92901, Dunajská Streda, Szlovákia
Mobil: + 421 915 889 910
Email: info@tanitokorus.eu